Składniki na 2 porcje:
- 5 średnich kiszonych ogórków (300 g)
- 1 średnia marchewka (100 g)
- 1 mały kawałek selera (60 g)
- ½ średniej czerwonej cebuli (50 g)
- 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (65 g)
- 5 szklanek wrzątku (1,25 l)
- Łyżka oliwy (10 g)
- 1 łyżeczka nasion koperku (1 g) – można zmielić
- Świeżo mielony pieprz do smaku
- ½ szklanki soku z kiszonych ogórków (125 ml) – opcjonalnie
- 1 pęczek koperku
Przygotowanie:
- Obraną cebulę, marchewkę i seler drobno pokroić. Osobno posiekać ogórki.
- Na rozgrzanej oliwie w garnku lekko podsmażyć cebulę, dołożyć marchewkę, seler i nasiona koperku. Wlać wrzątek, gotować 5 minut.
- Wsypać kaszę, gotować na małym ogniu 20-30 minut, do miękkości kaszy i warzyw.
- Dodać ogórki i ewentualnie sok z ogórków, jeśli zupa jest za mało kwaśna. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić pieprzem.
- Przed podaniem zupę posypać posiekanym koperkiem.
Uwaga:
- Ogórkową warto zjeść od razu, gdyż pozostawiona na kilka godzin zgęstnieje (kasza będzie dalej wchłaniać wodę).