Zupa ogórkowa z kaszą

Składniki na 2 porcje:

  • 5 średnich kiszonych ogórków (300 g)
  • 1 średnia marchewka (100 g)
  • 1 mały kawałek selera (60 g)
  • ½ średniej czerwonej cebuli (50 g)
  • 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (65 g)
  • 5 szklanek wrzątku (1,25 l)
  • Łyżka oliwy (10 g)
  • 1 łyżeczka nasion koperku (1 g) – można zmielić
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • ½ szklanki soku z kiszonych ogórków (125 ml) – opcjonalnie
  • 1 pęczek koperku

Przygotowanie:

  1. Obraną cebulę, marchewkę i seler drobno pokroić. Osobno posiekać ogórki.
  2. Na rozgrzanej oliwie w garnku lekko podsmażyć cebulę, dołożyć marchewkę, seler i nasiona koperku. Wlać wrzątek, gotować 5 minut.
  3. Wsypać kaszę, gotować na małym ogniu 20-30 minut, do miękkości kaszy i warzyw.
  4. Dodać ogórki i ewentualnie sok z ogórków, jeśli zupa jest za mało kwaśna. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić pieprzem.
  5. Przed podaniem zupę posypać posiekanym koperkiem.

Uwaga:

  • Ogórkową warto zjeść od razu, gdyż pozostawiona na kilka godzin zgęstnieje (kasza będzie dalej wchłaniać wodę).

klinikadiety