Zupa rosół

Składniki:

  • 400g wołowiny z kością
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarenka kardamonu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • Sól
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

    1. Wołowinę z kością włóż do garnka, dodaj umyte warzywa pokrojone w kostkę, czosnek i przyprawy.
    2. Wlej wodę i zagotuj.
    3. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem co najmniej 2-3 godziny.
    4. Dopraw solą i gotuj jeszcze około godziny.
    5. Serwuj z ugotowanym mięsem i posiekaną natką pietruszki.
    6. Możesz dodać trochę soku z cytryny- wtedy zupa będzie łatwiej strawna dla wątroby.

klinikadiety