Zupa z dyni

Składniki
(4 porcje)

  • 800 g dyni (500 g po obraniu)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę.
  2. W większym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
  3. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
  4. Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.
  5. Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze.

klinikadiety